doorkomende tandjes bij een baby

10 tips bij doorkomende tandjes

Eerder schreef ik al een blog over tips bij zure ontlasting waarbij doorkomende tandjes als oorzaak werd genoemd.
In deze blog zal ik 10 tips delen die je kunt toepassen om de pijn bij je kindje te verlichten.

Last bij doorkomende tandjes

Hoe komt het dat baby’s zoveel last kunnen hebben van doorkomende tandjes?

Wist je dat het melkgebit van je kindje zich al ontwikkelt als je kindje nog in de baarmoeder zit? Dit gebeurt al rond de zesde week van de zwangerschap. Het melkgebit van je baby wordt namelijk gevormd onder het tandvlees.

De eerste tandjes van je baby die je kan zien, zijn meestal de twee middelste tanden in de onderkaak. En komen gemiddeld door als je kindje tussen de 6 en 9 maanden oud is. Voor ouders is het vaak een ware mijlpaal, voor je baby kan het gepaard gaan met flink wat ongemakken.

Je kunt je voorstellen dat het behoorlijk kan irriteren en ook zeer doet wanneer een tandje doorkomt omdat het tandje het tandvlees als het ware ‘doorboort’. Au!!

Symptomen doorkomende tandjes

Maar hoe weet je nu of het een doorkomend tandje is waar je kindje last van heeft en wat zijn de symptomen?

Ieder kindje reageert natuurlijk anders en er bestaat dan ook geen checklist maar toch zijn er wel een aantal symptomen waardoor het redelijk goed te herkennen is dat het om een doorkomend tandje gaat (vaak een combinatie van).

Wat zijn de symptomen van doorkomende tandjes?

• Veel kwijlen
• Verhoging/koorts
• Huilerig/hangerig zijn
• Slechter slapen
• Verminderde eetlust
• Bijten/kauwen (op de vingers of het vuistje)
• Diarree/dunne ontlasting/spuitluier

Moepsy doorkomende tandjes

Een kwijlende baby

Het vele kwijlen komt omdat het doorkomen van tandjes gepaard gaat met een verhoogd aanmaak van speeksel. Met het doorkomen van een tandje ontstaat er een kleine ontstekingsreactie in de mond. De tand ‘doorboort’ het tandvlees (het tandvlees gaat dus stuk). Er kunnen dan ziekteverwekkers bij komen. Je kindje is vatbaarder voor virussen, waardoor hij/zij (of hen tegenwoordig geloof ik hè) verhoging of koorts kan krijgen.

Logischerwijs kan je kindje dan wat huileriger zijn. Waarschijnlijk slaapt je kindje ook wat slechter door de pijn en eet het ook minder goed. Slikken en zuigen kan pijnlijk zijn. Ondanks dit heeft je kindje toch behoefte aan bijten/kauwen. Dit komt onder andere doordat het ook kan jeuken als een tandje doorkomt.

Dunne en zure ontlasting

Allebei mijn kinderen hadden last van zure en dunne ontlasting bij het doorkomen van tandjes, desondanks is het niet wetenschappelijk bewezen dat dit met elkaar te maken heeft. Vermoed wordt
dat het doorkomen van de eerste tandjes samenvalt met een vermindering van de weerstand wanneer een baby vijf maanden oud is.

Hoe dan ook, mijn kinderen hadden er last van en ik hoor het eigenlijk wel vaker van andere ouders. Trouwens, een autostoel- of buggybeschermer is dan wel heel erg makkelijk hoor 😉Gelukkig zijn er een aantal dingen die jij kunt doen om de pijn iets te verlichten.

De 10 tips bij doorkomende tandjes…

  • 1. Begin meteen met poetsen en masseer het tandvlees dan rustig terwijl je poetst. Dit verlicht de jeuk.
  • 2. Er zijn allerlei (homeopathische) middeltjes die je op het tandvlees kunt smeren. Hier werkte dentinox het beste. Gewoon een paar druppels op een schone vinger en rustig het tandvlees masseren.
  • 3. Door het vele kwijlen kan de kin schraal worden. Door er wat vaseline op te smeren, houd je de huid vettig en raakt het minder geïrriteerd.
  • 4. Ik ben geen voorstander van meteen medicatie toedienen maar als je kindje heel erg veel last heeft, werkt een zetpil/paracetamol wel goed. Als je kindje minder pijn heeft, kan het bijvoorbeeld ook weer beter slapen of eten/drinken.
  • 5. Vocht is belangrijker dan vaste voeding wanneer je kindje echt niet wil eten. Bied daarom wat vaker kleinere hoeveelheden aan. Denk aan flesvoeding of water. Wist je trouwens dat wanneer je kindje te weinig vocht binnenkrijgt, het dan uraten kan hebben in de luier? Dit is wat oranje. Een kinderarts had me dit heel mooi uitgelegd: wanneer kindjes te weinig vocht binnenkrijgen, hebben de nieren niets om uit te scheiden/plassen. Toch moeten nieren iets uitscheiden, dit gebeurt dan in de vorm van uraten. Dit betekent overigens niet meteen dat je kindje is uitgedroogd.
  • 6. Wanneer je kindje pijn heeft bij slikken of zuigen kan iets kouds verlichting geven. Bijvoorbeeld een (zelfgemaakt) waterijsje. Wist je dat je ook ijsjes kunt maken van flesvoeding? Dit heb ik zelf gedaan toen het eten/drinken hier zo moeizaam ging en ik me toch wel een beetje zorgen maakte of hij wel alle voedingsstoffen binnenkreeg.
  • 7. Een bijtring, deze kent iedereen wel. Maar wist je dat er ook spenen zijn met gaatjes. Daar kun je iets in doen (bijvoorbeeld een stukje fruit) en dan kan je kindje hierop bijten. Dit vinden ze vaak lekker en er komt meteen wat vocht binnen.
  • 8. Een speen. Zuigen is juist goed omdat een gezwollen keel afneemt in zwelling als je zuigt.
  • 9. Kleed je kindje luchtig. Wanneer het verhoging heeft, moet je kindje de warmte kwijt kunnen.
  • 10. Voor de hand liggend wellicht, maar bied je kindje extra troost door het dichtbij je te houden. De vertrouwde geur van papa of mama stelt gerust. Lekker knuffelen dus!