Deze spullen zijn handig om te hebben bij het zindelijk worden!

De zomer(vakantie) is voorbij en een hoop mensen starten weer vol frisse moed aan nieuwe uitdagingen. Een daarvan is wellicht wel het starten met je kindje zindelijk te maken. Maar waar moet je nu beginnen? Eerst even wat basics…

Wat is nu een goede leeftijd om te beginnen met zindelijkheidstraining? Dit verschilt per ouder en per kindje. In Nederland worden kinderen over het algemeen tussen 2 en 3 jaar overdag zindelijk. Tussen drie en vier jaar wordt vervolgens een groot deel ’s nachts ook droog. Zindelijk worden hangt samen met het uitrijpen van het zenuwstelsel. Te vroeg beginnen is daarom niet verstandig (om bijvoorbeeld ook terugval te voorkomen). Een kind moet de controle hebben gekregen over zijn sluitspieren en er moet een samenwerking zijn tussen ontspanning van deze spieren en het persen.
Je kunt natuurlijk wel al eerder beginnen met je kindje vertrouwd maken met het toilet, zeker als je kindje er zelf interesse in toont. Bovenstaande is natuurlijk een indicatie en algemeen verhaaltje. Jij als ouder kent je kindje het beste en kunt zelf ook wel inschatten of het er klaar voor is. Belangrijk is wel om je kindje een beetje te volgen (en natuurlijk mag je best leiden en stimuleren).

Zindelijkheidstraining is een grote stap voor ouders met alle dilemma’s van dien. Zelf wist ik het allemaal niet zo goed. Wat had ik nodig, hoe zou ik beginnen.
Vol goede moed stapte ik als eerste naar de bouwmarkt om een grote rol plastic te kopen. De bank was net nieuw en hoe moest ik alles goed schoon krijgen met een ongelukje? Dus ik deed er plastic overheen en daar dan een dekentje op.
Het zat allemaal toch niet zo lekker en dat gekraak voelde nou ook niet echt relaxed. Dus de oplossing was dat mijn zoontje even tijdelijk niet op de bank mocht zitten… :S
Goed dat heb ik 1 dag vol gehouden want dat was nou ook weer niet de bedoeling.

Wat ik zelf heel handig vond om te hebben aan spulletjes was een potje. Zoonlief was te bang voor de grote pot dus ik ben begonnen met een potje. Elke keer als er een plasje kwam, klonk er een muziekje. Zoonlief deed erg zijn best om er een paar druppels uit te persen.
Na een paar dagen was de grote lol van het potje er vanaf. Toen ben ik overgestapt op stickers in het potje. Plak je er eenmalig in (een grote donkere wolk) en verandert in een zonnetje als erop geplast wordt. Dat was ook leuk voor een paar dagen. Vervolgens kocht ik een boekje over een beer die op het toilet plast en ook weleens een ongelukje had. Drie keer raden…na een paar dagen was dat ook wel klaar. Ik heb ook nog een app gedownload met een liedje dat ik nog in mijn dromen hoorde (plasje plasje, waar ben je nou, plasje plasje kom maar gauw, plasje plasje ik wacht op jou), dat werkte wel en natuurlijk stond ik uitzinnig te applaudisseren en complimenteren als het gelukt was en al helemaal als zoonlief uit zichzelf aangaf op het potje te willen.
Nou inmiddels ging het wel goed op het potje maar daar wilde ik toch wel weer vanaf.
Dus tijd voor het echte grote jongenswerk…

Tussendoor natuurlijk wel wat kleine ongelukjes gehad maar gelukkig heb ik daar de Moepsy voor gehad dus daar ging mijn tijd niet in zitten.

Mijn volgende stap was een brilverkleiner. Dat vond ik persoonlijk niet zo’n succes dus ben na het proberen van drie modellen toch maar overtuigd geraakt dat het dan maar op de ‘grote mensen’ bril moest. Na een paar keer bijna in de pot te zakken kreeg zoonlief er ineens handigheid in. Deze keer stonden er allemaal kleine kadootjes (lees: prullaria) te wachten in een grabbelton. Na 3 plasjes mocht er gegrabbeld worden. Met succes! Ineens had ‘ie het door. Halleluja! Ik zal je besparen hoeveel geld ik heb uitgegeven aan het uitproberen van alle methoden.

Nog even een korte samenvatting om antwoord te geven op de vraag; welke spullen zijn handig om te hebben bij het zindelijk worden?
*Een potje (met muziek of een sticker erin)
*Een goede beloning voor als het is gelukt (applaus, stickers, prullaria)
*Een app met een irritant rijmliedje (werkte hier goed)
*Een boekje om je kindje een beetje te laten begrijpen met plaatjes wat de bedoeling is
*Evt kun je een oefenbroekje kopen (werkte bij mij beter zonder dan met)
*Evt een brilverkleiner (werkte voor mij niet)
*Geduld en tijd
*Moepsy is uiteraard handig tegen ongelukjes ????.  Direct naar de shop?