Checklist voor een autorit met een kleuter

Checklist voor een aangename autorit met een kleuter

De vakantie staat voor de deur en we trekken er weer massaal op uit. Dagjes weg, weekendjes weg, naar Frankrijk of Duitsland. Dan is een handige checklist best welkom voor een aangename autorit met een kleuter.

Onze autorit

Deze keer gaat onze reis (een tussendoor tripje) naar het mooie Drenthe. Op visite bij een vriendin die daar op de camping staat. Een reis van ruim 2,5 uur. Maar volgens mij las ik laatst dat de agenten semi staken en het bij een waarschuwing houden als de salarissen niet stijgen. Met geluk kan ik er dus 2 uur over doen ????

Ik heb er zin in! Lekker lang in de auto met een vierjarige die soms het geduld heeft van een tweejarige (oke oke…de appel valt niet ver van de boom).

Onze checklist

Ik moet zorgen dat ik dus goed voorbereid op reis ga. Dat betekent dat de tablet meegaat (van tevoren even wat filmpjes downloaden), wat speelgoed en vooral een hoop lekkers.

Eten, drinken, snackjes enzovoorts. Ook voldoende tussenstops maken om de benen te strekken en voor een plaspauze. Dat is allemaal goed te overzien toch! Toch zal ik onderweg nog wat obstakels moeten overwinnen.

Deze gedachten spoken door mijn hoofd…

 • Wat doe ik als mijn zoon moet plassen en ik niet binnen nu en 10 minuten kan stoppen?
 • Stel dat mijn zoon in slaap valt en per ongeluk plast in zijn slaap (ondanks hij zindelijk is), dan zit ik met een vieze stoel
 • Ik hoor het mezelf al zeggen ‘niet in het pakje drinken knijpen’ maar toch gebeurt het sporadisch. Lekker zo’n plakkerig stoeltje.
 • Etenswaren die vallen op de autostoel. Maar ach, nu ik er zo over nadenk kan ik gewoon Moepsy meenemen! Beschermt mijn stoel ook meteen tegen plakkerige bovenbeentjes want ook kindertjes hebben het soms warm.  Nou we kunnen op reis hoor!

Maar voor zo een simpel verhaaltje kijk je vast niet op onze blog! Dus nog even een checklist en wat tips voor als je op reis gaat met de auto (met een kleuter):

 • Zorg voor voldoende benzine (dit is geloof ik wel de gouden tip ???? )
 • Voldoende afleiding voor de kinderen (tablet, reisspelletje, papier en potloden, boekjes, klein speelgoed). Je hebt van die handige autostoel organizers waarin je de spulletjes kunt opbergen. Ook kun je een dienblad meenemen wat kan dienen als ondergrond voor bijv tekenen maar ook kleien.
 • Het is handig om niet alle speelgoed meteen te geven. Geef steeds na een uurtje iets erbij, dan blijft het leuk.
 • Als je ook een ongeduldige kleuter hebt, helpt het om steeds iets leuks in het vooruitzicht te stellen. Bijv. ‘bij de volgende stop gaan we picknicken’ of ‘bij de volgende stop gaan we even kijken wie als eerste een slak vindt’.
 • Vergeet zijn/haar knuffeltje niet
 • Snoetenpoeters / zakdoekjes
 • Reserve kleding binnen handbereik
 • Nekkussen kan handig zijn
 • Eten, drinken, snackjes
 • Maak voldoende tussenstops
 • Moepsy 2 go (Direct naar de shop?)

Een hele fijne vakantie/trip gewenst!

Checklist voor een autorit met een kleuter