gratis.afbeelding4

10 Tips bij zure ontlasting

Waardoor hebben baby’s toch die zure ontlasting? Dit kan vele oorzaken hebben. Enkele heb ik hieronder benoemd en ook wat tips wat je er zelf aan kan doen om dit te verminderen.

De eerste tandjes

De meeste baby’s krijgen hun eerste tandje tussen de 4 en 7 maanden. Eerder of later kan uiteraard ook maar het gemiddelde ligt rond de 6 maanden. Rond de leeftijd van 3 jaar zijn alle tandjes en kiezen wel doorgekomen. Het doorkomen van de eerste tandjes (meestal de twee snijtanden in het midden) komt vaak als eerst in de onderkaak door.

Bijkomende ongemakjes: zure ontlasting

Met het doorkomen van de tandjes ervaart je baby vaak wat klachten en ongemakjes.
Waar kun je dan aan denken?
• Veel kwijlen.
• Jeuk aan het tandvlees. Dat verklaart waarom je baby graag op alles kauwt en bijt. Dit zorgt namelijk voor wat verlichting.
• Je baby is huilerig omdat het pijn heeft.
• De eetlust kan verminderd zijn.
• Je baby slaapt minder goed.
• Zure ontlasting.

Mijn ervaring
Ondanks het nooit wetenschappelijk is aangetoond, krijgen veel baby’s ook last van zure ontlasting, (spuit)diarree en koorts. Uit ervaring kan ik in ieder geval vertellen dat mijn kind, naast enkele van bovengenoemde klachten, dit ook allemaal heeft gehad. Heel zielig was dat, het gaf mij een gevoel van machteloosheid.

Vreselijk vond ik de zure, dunne ontlasting. Het liep/spoot soms gewoon zo de luier uit: via de zijkant of omhoog boven de luier uit, zo dun was dat. Het verschonen was ook pijnlijk; rode, schrale billetjes met uitslag.
De zure ontlasting kon ik helaas niet verhelpen maar ik wil wel 10 tips met jullie delen hoe je de pijn van luieruitslag (bij zure ontlasting) kunt verlichten.

zure ontlasting

10 tips bij luieruitslag

  • 1. Gebruik bij voorkeur geen billendoekjes maar een zacht hydrofiel washandje. Billen(lotion)doekjes kunnen schuren. Probeer ook zo min mogelijk te wrijven, deppen voelt fijner aan.
  • 2. Gebruik lauw water wanneer je een hydrofiel washandje gebruikt. Je kunt natuurlijk ook je baby in de wasbak verschonen onder zacht stromend lauw water. Goed afdrogen (deppen) is erg belangrijk.
  • 3. Ik kan me zo voorstellen dat je bovenstaande niet altijd voorhanden hebt wanneer je bijvoorbeeld ergens op visite bent. Gebruik in dat geval geen lotiondoekjes maar de oliedoekjes. Deze zijn iets vriendelijker voor baby’s huid wanneer het al schraal is.
  • 4. Smeer een dikke laag sudocrème of zinkzalf na elke verschoonbeurt. Hierdoor breng je een klein beschermlaagje op baby’s huid. Wanneer de ontlasting zuur is en dit komt met de huid in aanraking dan kan het een beetje branden, niet erg aangenaam dus. Zelf ben ik groot fan van sudocrème omdat je het voor nog veel meer kunt gebruiken. Wil je hier meer over weten?
  • 5. Heb je geen sudocrème of zinkzalf in huis, dan kun je ook gewoon olijfolie op de billetjes smeren. Vergeet overigens de liezen en plooien niet.
  • 6. Wat ik zelf ook heb gedaan, is maïzena op de billetjes strooien. Deze tip kreeg ik van mijn moeder. Ik moet zeggen dat dit wel werkte.
  • 7. Opgeklopt eiwit. Dit heb ik zelf nooit gedaan maar een vriendin van mij wel. Ze klopte eiwit op en smeerde dit dan als beschermlaagje op de billen na iedere verschoningsbeurt. Het lijkt mij persoonlijk wel veel werk en ik zet hier mijn vraagtekens bij maar ik wilde deze tip toch delen.
  • 8. Een luier schuurt tegen baby’s huid wanneer deze erg schraal en rood is. Probeer indien mogelijk je baby ook zo nu en dan (na een verschoonbeurt) even zonder luier te laten. Al is het maar 10 minuutjes.
  • 9. Het kan helpen om te kijken naar de voeding die je op dat moment geeft. Ik kan me voorstellen dat je zuur fruit, veel granen of producten die de darmen stimuleren tijdelijk minimaliseert.
  • 10. Natuurlijk kun je ook crèmes kopen. Mijn persoonlijke ervaring is niet dat deze per se beter zijn. Ik heb het natuurlijk niet allemaal zelf uitgeprobeerd. Maar VSM heeft onder andere zo’n crème en Weleda.

Met deze tips zijn we aan het einde gekomen van de lijst. Hopelijk biedt dit een klein beetje houvast.
Overigens, houdt Moepsy ook doorlekkende ontlasting tegen in de autostoel.
Direct naar onze producten?