Sinterklaas stress bij kleuters

Sinterklaas stress bij kleuters

Reuze spannend deze periode. Een heel jaar gewacht en nu is Sinterklaas dan eindelijk in het land met zijn Pieten. dan begint ook de Sinterklaas stress. Vooral vanaf de kleuterleeftijd begint het allemaal echt te leven, althans bij ons in huis.
Mijn zoon is vier en gaat al een paar maanden naar school. Ik geloof dat we al zo’n beetje het hele jaar door afgewisseld met andere muziek) naar Sinterklaasliedjes luisteren. Rond deze periode wordt het (uiteraard) wat meer allemaal. En de verlanglijst wordt met de dag langer. Sinterklaas is toch rijk?

Sinterklaas stress en wat te doen?

Een gesprekje tussen oma en mijn vierjarige:
‘Heb je al bedacht wat je voor Sinterklaas wil vragen?’
‘Ja, ik wil een tram hebben, nog een treinbaan, soggy doggy en’.. zo ging de lijst nog even door.
‘Vanavond weer hè, dan mag je je schoen klaarzetten’.
‘Maar hoe komt Sint dan eigenlijk binnen? Heeft hij de sleutel?’
‘Hij komt door de schoorsteen’.
‘Maar we hebben geen schoorsteen. Hoe komt hij dan eigenlijk binnen?’
‘De goed heiligman, de Sint komt met zijn Pieten door de voordeur’.
‘Hèèè???’

Ik zie dat het kind helemaal van slag is. Hij snapt er niets meer van. Toch mag dat de pret niet drukken.
Goed, stress is wellicht wat overdreven maar ik merk toch dat mijn vierjarige erg opgetogen is, het erg spannend vindt, hyper wordt bij het idee en dat het erg in zijn gedachte leeft.
Er is geen dag voorbij gegaan dat ik het woordje ‘sint’, ‘piet’, ‘pepernoot’ of ‘kado’ voorbij heb horen komen. En op school maken ze elkaar nog gekker.

Tip 1: houd het eenvoudig en wees duidelijk!

Ook de media versterkt het. Op Nederland 3 (Zappelin) wordt er zo ongeveer om het kwartier reclame voor het Zapp Sinterklaasfeest gemaakt. Je raadt het al…ik heb me laten meeslepen en heb daar kaartjes voor gekocht. Nee niet zomaar plekken, we zitten diamant, een van de voorste rijen. Voor mezelf koop ik nog geen concertkaartje maar laat me dan toch weer ompraten door mijn vierjarige want hier wil hij zóóóóóóóó graag naartoe want Sinterklaas is daar en K3! De nieuwe Sinterklaasfilm? Ook al gezien 😉

Tip 2: laat je niet gek maken door de media en volg je eigen weg!

Ook de winkels liggen vol met Sintspullen, ik geloof dat er al van alles in de winkel ligt sinds oktober.
Dromerig zie ik mijn zoon steeds staren tijdens het boodschappen doen naar al dat lekkers (marsepein, chocoletters, strooigoed, banketstaven). Geef hem eens ongelijk. Toch heb ik het allemaal ingeperkt. Pas vanaf Sint in het land is kwam het strooigoed tevoorschijn thuis. Hoewel hij wel al wat heeft gehad; laatst was er een kindje uit de klas jarig en zij had strooigoed getrakteerd.

Tip 3: beperk de snoepmomenten!

Dus zo gaat het er zo’n beetje bij ons aan toe.
De schoen zetten mag trouwens iedere avond. Er komt niet dagelijks iets in maar omgaan met teleurstellingen hoort er ook een beetje bij vind ik persoonlijk. Sinterklaas moet immers bij heel veel kindjes langs 😊

Sinterklaas stress bij kleuters

En dan komt het laatste moment…pakjesavond! Heb jij alles al?
Bestel uiterlijk 2 december bij Moepsy en je bestelling gaat maandag meteen op de post, vòòr 17u!
Ben je bang dat het pakketje mogelijk toch niet op tijd aankomt, bestel het dan iets eerder.
Als je bij je bestelling aangeeft hoe oud je kindje is (of het kindje waar je dit voor bestelt) en het geslacht aangeeft krijg je er een kleine attentie bij. Sinterklaasavond moet immers wel gevierd worden.